De Verenigde Staten van Amerika, afgekort VS (United States of America, afgekort USAUS of A of US), vaak Amerika (America) genoemd, zijn een federatie van 50 deelstaten en het District of Columbia, grotendeels in Noord Amerika gelegen. Twee van de vijftig deelstaten, Alaska en Hawaï, grenzen niet aan de andere staten. Tot het land behoren ook diverse eilandgebieden in de Caraibische Zee en de Grote Oceaan. De Verenigde Staten zijn het op twee na grootste land ter wereld in bevolking, na China en India. Tevens is het het op twee na grootste land in oppervlakte, na Rusland en Canada.

De VS wordt in het noorden begrensd door Canada en in het zuiden door Mexico. Washington D.C. is de hoofdstad en het politieke centrum, New York is de grootste stad en het economisch centrum.

De zes grootste steden van de Verenigde Staten zijn:

  1. New York
  2. Los Angeles
  3. Chicago
  4. Houston
  5. Philadelphia
  6. Phoenix

Klimaat

De Verenigde Staten hebben een gevarieerd klimaat, variërend van tropische regenwoud van Hawaï en tropische savanne van Zuid-Florida ( Everglades ) tot subarctisch en toendraklimaat in Alaska.

Jaarlijks terugkerende rampen zijn de tornado’s in het Middenwesten en de nog verwoestender tropische orkanen in het zuidoosten. Sinds de weersvoorspellingen door middel van satellietbeelden sterk verbeterd zijn, kunnen mensen tijdig hun woningen dichtspijkeren en vertrekken. De materiële schade kan desondanks toch enorm zijn, vooral als de bijbehorende vloedgolf de kust bereikt, zoals in het geval van Katrina, die in 2005 New Orleans onder water zette.

Orlando is een stad in de Verenigde Staten van Amerika, gelegen in de staat Florida. Het is de hoofdplaats van de Orange County. Er wonen 255.483 (2013) mensen binnen de stadsgrenzen, waar de gehele agglomeratie 2.267.846 (2010) bewoners telt. Het is de derde stad van Florida. Orlando, bekend om zijn pretparken (onder andere Walt Disney World Resort en Universal Orlando Resort)