New Orleans is de grootste stad van de Amerikaanse staat Louisiana. De stad is in 1718 door Jean-Baptiste Le Moyne de Bienville gesticht en is genoemd naar de Fransman Filips II van Orléans. Op wets- en bestuursniveau zijn de stad New Orleans en de Orleans Parish hetzelfde. New Orleans wordt ook wel The Big Easy genoemd. De stad was tot 1849 ook de hoofdstad van Louisiana, sindsdien is dat Baton Rouge.

De meest gesproken taal in New Orléans is het Engels, 90,31 %, gevolgd door Spaans 4,84 %, Vietnamees 1,87 % en Frans 1,20 %. Jaarlijks wordt in New Orleans carnaval gevierd, het carnaval van New Orleans heet Mardi Gras. Mardi Gras is Frans voor Vette dinsdag, de dag voor Aswoensdag. Het is een verkleedfeest en een paradefeest.

De keuken van New Orleans is specifiek met zeedieren, zoals garnalen en oesters.

In augustus 2005 werd New Orleans zwaar getroffen door de orkaan Katrina. Enkele dijken begaven het en het water stroomde naar de onder de zeespiegel liggende stad. Als gevolg hiervan stond bijna de gehele stad onder water. Eerder werden honderdduizenden mensen uit de stad geëvacueerd. Door de orkaan vielen ten minste 1.800 doden in de Verenigde Staten.

Ondanks de grootschalige evacuatie voor de komst van de orkaan verbleven nog veel (arme) mensen in de stad. Door de overstroming, het ontbreken van elektriciteit, gebrek aan voedsel en water bleek de stad een tijdlang niet leefbaar en moest iedereen de stad verlaten.